Tiny Gardens – Spir dit eget mikrogrønt!

ARTIKEL – Urban farming er blevet vanvittigt populært i løbet af meget kort tid. Flere og flere husstande er blevet opmærksomme på muligheden for at dyrke deres eget grønt på minimalt plads.

Vi er faldet over virksomheden Tiny Gardens, som vi rigtig godt kan li! Tiny Gardens er en socialøkonomisk virksomhed, som også arbejder for at skaffe arbejdspladser til sårbare mennesker, der har svært ved at få fodfæste på det ordinære arbejdsmarked. Desuden tager virksomheden hensyn til miljøet. Deres frø er økologiske, æskerne er lavet af FSC-mærket pap og dyrkningsmediet er et genbrugsnaturmateriale. Bæredygtighed indtænkes altså i hele processen, og det er vi vilde med!

Helle, som er stifter af virksomheden, sendte os 4 små haver, og vi er henrykte!Alle

 

Designet (som iøvrigt er lavet af udviklingshæmmede illustratorer fra GladDesign) er bare SÅ fint, at vi faktisk synes, det var lidt synd at pakke ud! Der var dog ingen vej udenom. Tiny Gardens handler om smag, og vi modtog derfor 4 forskellige smage:

Basilikum – lækkert til tomater, pesto eller på pastaretter

Her får man en frisk, intens smag af basilikum. Planterne gror i deres eget tempo, og de bliver ikke drevet frem til en hurtig høst i et væksthus – og det smitter af på smagen. Man kan høste basilikum efter 10-14 dage. Basilikum

 

Kløver – til salater og i sandwich

Kløver er en spinkel og fin spirer med en saftig og frisk smag. Den er rigtig lækker som fyld i sandwich og salater eller som topping på smørrebrød. Også god til børnenes madpakker med den milde, rene smag.

Får du ikke spist alle spirerne kan du prøve at lade dem gro, måske er du heldig at finde en firkløver!

Kløver

Radise – lækker til alle former for ost, kartoffelmadder og i salat

Radiser er frisk, stærke og sprøde i smagen. De har flotte røde stængler. Høstes på kimbladsstadiet. Rigtig god til alle former for ost, i salater eller som drys på kartoflerne i stedet for persille.

Radise

Rucola – frisk intens og ren smag. God i salat og til alt med tomater

Rucola. Mild syrlig-bitter smag. Høstes på kimbladstadiet. Smager rigtig godt på carpaccio, på pizza eller som smagsgiver i salater.

Rocula

Det er virkelig nemt at gå i gang med din egen spiring af det lækre mikrogrønt.

Vanding af hampemåtter
Vand hampemåtten før du sår frøene, så triller de ikke af. Hampemåtten skal vandes til den skifter farve og ikke kan optage mere vand. Der må gerne være lidt vand i bunden af æsken, men ikke så meget at det når op over måtten.

Såning af frø
Frøportionerne passer til én såning. Nogle poser vil indeholde flere frø end andre. Det skyldes både frøenes størrelse og den måde de spirer på. Nogle af frøene – f.eks. ærter og bukkehorn – udvider sig temmelig meget når de optager vand og har derfor brug for at blive sået med lidt større afstand end f.eks. karse og basilikum. Tiny Gardens har testet dette for dig og afpasset frøportioner til havens størrelse.

Placering af haven
Stil bunden af haven i låget, så er du ekstra sikret mod lækager. Test dog altid haven på et vandfast underlag først. Overvej hvor du stiller haven, den skal stå lyst, men ikke i direkte sol. Alt for skarp sol kan svide de små planter, så de ikke kan gro.

Pasning af haven
Tilse haven hver dag og mærk efter med en finger om hampemåtten mangler vand. En tommelfingerregel er, at der gerne lige må anes vand i bunden af æskerne.

Høstning
De hurtigste mikrogrønt er klar til at høste efter 5-6 dage. Det er f.eks. karse, rucola og broccoli. Du høster spirerne ved at klippe dem af med en saks.

Solsikke og ært er længere om at spirer, regn med 10-14 dage før du kan høste disse spirer. Du kan høste flere gange fra ærterne, hvis du klipper dem af 2-3 cm over frøet.

 

Klik ind på www.tinygardens.dk og læs meget mere.

 

Held og lykke med din mikro-spiring!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 stemmer, gennemsnit: 5,00 ud af 5)
Loading...

 

Hold dig opdateret
Modtag Dit Landkøb's nyhedsmail med informationer om vores gårdbutikker, arrangementer, nyheder og gode tilbud.
Dit Landkøb 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.