Mortensaften

ARTIKEL – Mortensaften 2015

1/3 del af alt salg af ænder i Danmark på et år (godt 600.000 stk.) sker op til Mortensaften. Hvornår er mortens aften nu lige…?  og hvorfor er det vi spiser and d. 10. november hvert år?

Sankt Morten blev udnævnt til biskop i Tours den 4. juli 371. Den fromme Morten ville af ydmyghed ikke udnævnes til biskop, og han gemte sig derfor i en lade med gæs. Da man kom for at hente ham, skræppede gæssene så højt, at de afslørede Mortens gemmested. Morten som biskop bestemte derfor, at gæssene skulle straffes og dermed slagtes og spises hvert år på denne tid.gaggle-of-geese

 

Den ældste kendte danske kilde, der beskriver denne legende, er fra 1616, men der findes lignende tyske kilder tilbage fra 1500-tallet, og også i Danmark er der blevet spist mortensgås før. I dag er gåsen dog blevet erstattet af and – formentlig da andens størrelse passer bedre til danske husstande. 600.000 ænder mod kun et par tusinde gæs sælges altså til mortensaftenstid.

Ved siden af juleaften (hvor omkring 50% af alle ænder sælges) er mortensaften altså en af de mest velfunderede traditioner inden for det danske køkken. Ud fra disse tal holder altså omtrent en fjerdedel af de danske husstande traditionen i hævd.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 stemmer, gennemsnit: 3,67 ud af 5)
Loading...

Hold dig opdateret
Modtag Dit Landkøb's nyhedsmail med informationer om vores gårdbutikker, arrangementer, nyheder og gode tilbud.
Dit Landkøb 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.