Kvæder

ARTIKEL – Kvæder

Kvæder – Der går ikke lang tid før det er sæson for at plukke de gule kvæder. Kvæderne minder i virkeligheden mest om en meget hård pære og bør tilberedes før brug. Frugtens søde, men også syrlige og eksotiske smag, fremtræder ved kogning og bagning eller i snaps. Kvædefrugterne er rige på pektin og c-vitamin og kan plukkes helt indtil nattefrosten indtræder.

kvæder

Kvæderne kan bruges i mange forskellige opskrifter, men her i huset er kvædesnaps en lækker vitaminbombe i den kolde tid. Kvæderne kan også bruges til dejlig marmelade eller i kvædebrød og til kvæde te. På portugisisk hedder frugten “marmelo”, og faktisk startede et berømte engelsk marmeladefirma sin produktion af marmelade på basis af kvæder, så det er denne frugt, der har givet anledning til ordet marmelade.

Opskrift på kvædesnaps kan du finde lige HER

Kvæder

 

Kvædefrugten har tidligere haft sin popularitet og er først nu ved at vinde indpas i de danske køkkener igen – ikke mindst efter at mange tager de gamle madtraditioner op igen.

Kvæder er frugten af et kvædetræ som f.eks. “Cydonia oblonga”, der vokser naturligt i området fra Middelhavet til Indien. Men jo heldigvis også er at finde i Danmark. 🙂

Det findes to typer af kvæder Pærekvæder og Æblekvæder. Som navnet antyder ligner kvædefrugterne til forveksling både pærer og æbler. Kvædernes smag er dog vidt forskellige fra smagen af pærer og æbler.

Husk, at der er visse gyldne regler for kvædeplukning. Pluk aldrig kvæderne hvis du er i tvivl om busken er placeret offentligt eller privat. Det kunne være, at Hr. og Fru Olsen selv skulle bruge kvæderne til marmelade eller lækker kvæde te. Kvædebuske er desuden ofte placeret i nærheden af trafikkerede veje, så vælg dine plukkesteder med omhu, så du undgår forurening i din snaps eller marmelade.

Kvæder

Kvæder kan sagtens dyrkes hjemme i haven, hvor du dog skal vælge et solrigt læ-sted til busken.

Vi håber, at du får plukket kvæderne inden nattefrosten, så du kan nyde dens lækkerhed hele vinteren. Udnyt naturens spisekammer og pluk løs af de lækre kvæder!

God fornøjelse med dine kvæder!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 stemmer, gennemsnit: 5,00 ud af 5)
Loading...

 

Hold dig opdateret
Modtag Dit Landkøb's nyhedsmail med informationer om vores gårdbutikker, arrangementer, nyheder og gode tilbud.
Dit Landkøb 🙂