Chili Dyrkning

Dyrkning af Chili – Din guide til chili dyrkning

Chili dyrkning – Der findes mange forskellige måder at dyrke sine chiliplanter på, og det er vigtigt at pointerer, at dette er vores fremgangsmetode, og bestemt ikke den eneste rigtige! Vi kører efter den gode gamle metode med dagslys, og dermed ingen kunstig belysning fra LED-pærer men chili dyrkning indendørs er et must det fungere bare ikke udenfor i DK. Med plantelys kan man dog mindske tiden fra chili dyrkning til man kan høste sine frugter. Normalt tager det mellem 4 og 7 måneder fra frøet er i jorden til at du kan høste de første chilifrugter. Den utålmodige og den professionelle, vil nok gå efter dyrkning med LED-lys og gardenbooster til chili dyrkningen.

Chili dyrkning

Chili dyrkning, billedet er taget hos Bjerna Højlund

Chili Frø til chili dyrkning

Når du skal købe dine frø, så skal du være opmærksom på, at der findes VANVITTIGT mange sorter! Nogle er nemmere at dyrke end andre. Nogle sorter egner sig bedst til drivhuset, og andre egner sig fortrineligt som stueplante i et sydvendt vindue. Vi anbefaler, at du tager ud til din lokale frø-pusher 🙂 og får en grundig gennemgang, så du sikre, at du får præcis de planter du ønsker. Vi bruger altid Bjarne Højlund som et omvandrende chili-orakel 🙂 han ved alt om chili dyrkning. Han her intet mindre end 366 forskellige chili-frø, så han har det du søger både frø og viden omkring hvor det skal gøres korrekt.
Du kan også høste frøene fra din yndlingschilifrugt. Høst frøene og læg dem i et stykke køkkenrulle. Fold køkkenrullestykket sammen så den er lukket, og frøene ikke falder ud. Læg dem på radiatoren og efter frøene er knastøre, vil du kunne så dem. Det tager ca. et par uger ved stuetemperatur. Du kan dog aldrig være helt sikker på afkastet på denne måde, og spiringsværdien kan være meget forskellig. Chilifrø du har haft i fryserern kan faktisk også godt være spirevillige, men så rigeligt med frø, da spiringsprocenten ikke er så høj ved chili dyrkning på denne måde.
De knastøre frø kan gemmes i flere år! Vi har endda forsøgt os med et frø fra en gammel krydderiblanding fra Thailand. Frøet blev plantet i minidrivhus og VUPTI – 5 uger efter stod en fin lille plante 🙂
Generelt findes der mange frø-handlere i landet. Også en del på nettet. Du skal købe frø fra et sted du stoler på, og som har et godt ry. Vi vil alle gerne undgå spredningen af usunde frø der fx indeholder svampesporer.
Opbevar dine frø i en papirspose et mørkt og tørt sted. Så kan de holde i årevis!

Chili dyrkning

Chili Såning

Februar og marts er månederne hvor du skal starte med at så dine chili-frø, såfremt du bruger almindelig dagslys. Med LED kan du nok starte allerede i december.
Dine chilifrø skal have høj luftfugtighed, så vi vil anbefale et minidrivhus til chili dyrkning, som er rigtig godt at spire i. Her kan du købe en spirekasse i dit lokale gartneri, men du kan også sagtens bruge nogle små potter (med drænhuller) med gennemsigtig plastik over, for at efterligne drivhuseffekten. Husk, at der skal laves små huller i plastikken, så der kommer luft ind.
Jorden skal være så- og priklejord og den skal gennemvandes inden frøet skal lægges ca. 1 cm i jorden. Der skal kun være 1 frø pr. hul. Nu skal dit minidrivhus stå lunt (fx på gulvvarmen i badeværelset, hvis du får lov af din bedre halvdel ;-)), og hele tiden holdes fugtig. Jorden skal ikke være alt for våd, da det øger risikoen for svampeangreb. Vi bruger en forstøver til at vande med, da det giver den perfekte mængde vand og de små tager dermed ikke skade af en kraftig vandstråle under din chili dyrkning!
Det er meget forskellige hvornår du kan se de første spirer alt efter hvilken sort du vælger. Spiringstiden er fra 5 dage til 6 uger. Bl.a. derfor er det en rigtig god idé at bruge planteskilte, så du kan se hvilke frø du har sået, og dermed kender deres spiretid ellers kan chili dyrkning godt blive lidt svært uden overblik. Planteskiltene behøver ikke at være de dyre ude fra gartneriet. Du kan såmænd bare bruge en ispind med skrift, et stykke gammel persienne med skrift eller et grillspyd med påsat papirskilt så du sparer lidt på din chili dyrkning.
Når den første spire kommer til syne, er det på tide at fortsætte til chili dyrkning vindueskarm, så dine små spirer kan få lys. Stil dem i den vindueskarm der giver mest lys, så de kan vokse sig store og du får succes med din chili dyrkning.

Chili dyrkning

Chili Omplantning

Når dine små chiliplanter har 4-6 blade er det muligvis på tide at plante om. Hvis dine planter ser for store ud i.f.h.t. potten, så er de det. Du kan også se om rodnettet vokser ud af pottens bund. Pas på med at overvande planterne på dette stadie. De har ikke brug for så meget vand som i starten. Der er ikke meget næring i så- og priklejord, og det er okay i starten, men et par uger efter omplantning trænger dine planter til mere næring. Brug derfor en gødning der er beregnet til formålet. Fx Gardenbooster du kan købe HER, som er 100 % naturlig bladgødning velegnet til chili dyrkning og mange andre planter.

Chili Pasning

For os er det ligeså meget hyggen ved den daglige pasning, som det er høsten af frugterne. Dagligt går vi en runde og ser til den enkelte plante. Nogle skal have nappet et dårligt blad af, nogle skal have lidt mere vand og en enkelt hænger måske lidt med næbet. Hvis man ønsker et stort udbytte af sine planter, bør man ligeledes beskære dem, så planten ikke kun bliver høj, men også bred. Ulempen ved beskæring er dog, at man skal vente lidt længere med at kunne høste sine frugter. Så her kommer tålmodigheden på prøve! Jeg anbefaler dog altid at man beskærer sine planter 🙂 Hvis man ikke synes at planten er stor nok når den begynder at sætte blomster, så er det en god idé at nippe de første blomster af.

Chili Dyrkning – lidt af hvert

Nogle chiliplanter gør det som sagt helt perfekt som stueplante og chili dyrkning kan derfor fortsætte i vindueskarmen. Du kan også sagtens plante dine planter ud i drivhuset, hvilket kan ske allerede i maj måned. Da Danmark dog har ry for et ret så ustabilt vejr, så er det vigtigt at holde øje med temperaturerne. Planterne tåler nemlig hverken frost eller kulde.

Chili dyrkning er en hel videnskab især af forskellige sorter, og ovenstående er en guide man kan læne sig op ad. Der findes mange forskellige dyrkningmetoder, og det der ikke virker for nogle kan virke særdeles godt for andre, så vores anbefaling er – PRØV DIG FREM! Og find frem til den metode der virker bedst for dig. Nogle har uendelig tid til pasning og plejning af planterne, mens andre bare ønsker planter der mere eller mindre passer sig selv i den travle hverdag der er ingen facitliste når vi snakker chili dyrkning kun resultatet når dine frugter bliver modne.

Hvis du går i gang med din egen chili plantning, vil vi vildt gerne se dine billeder og hører om dine erfaringer! 🙂 Du kan hashtagge os på Instagram #ditlandkøbchili

Eller ”tag” os på Facebook @DitLandkøb.

Vi glæder os til at se dine planter, frugter og chili dyrkning!

God fornøjelse med DIN CHILI DYRKNINGSVEJLEDNING!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ingen stemmer endnu)
Loading...

Hold dig opdateret
Modtag Dit Landkøb's nyhedsmail med informationer om vores gårdbutikker, arrangementer, nyheder og gode tilbud.
Dit Landkøb 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.