Dampede blåmuslinger

OPSKRIFT – Dampede blåmuslinger

Dampede blåmuslinger er kategoriseret som en fornem og eksklusiv spise, som de fleste forbinder med noget man får serveret på en gourmet-restaurant. Men i virkeligheden er blåmuslinger noget af det billigste og næringsrige vi kan finde. Man kan nemlig samle sine blåmuslinger – og faktisk også østers – selv ved de danske kyster! Der er kun enkelte forholdsregler man bør tage sig af, men ellers kan en hyggelig dag ved stranden være indbringende.

Sæsonen for blåmuslinger løber fra september til maj. Tag ud når der er lavvandet. Så er det nemmere at komme til kløfter, revner, sten og pæle hvor de typisk sidder. Der er dog én ting man skal være særligt opmærksom på. Muslinger kan nemlig indeholde algetoksiner. Derfor skal du være opmærksom på at vælge rene strande og undgå havneområderne. Vi anbefaler, at du tjekker Fødevarestyrelsens hjemmeside. De kan fortælle dig hvilke områder der er egnet til kommerciel høst af blåmuslinger.

Dampede blåmuslinger

Dampede blåmuslinger – Fødevarestyrelsen kommer med følgende råd:

Muslinger kan indeholde algegifte.Risikoen er dog mindre, hvis vandet har været klart i længere tid. Nogle af algegiftene kan potentielt være dødelige.
Mikrobiologisk forurening af muslinger kan også være et problem, hvorfor det er vigtigt at muslinger bliver varmebehandlet grundigt og i tilstrækkelig lang tid til at bakterier og virus bliver slået ihjel. Algegiftene fjernes ikke ved tilberedningen, de kan tåle høj varme.

Dampede blåmuslinger – rensning

Når du har samlet dine blåmuslinger, skal du huske at tjekke at de alle er levende. Bank muslingen ned på en sten – lukker den sig, er den levende og smides til rens. Trækker muslingen sig ikke sammen, så skal den kasseres. Rens de levende blåmuslinger i rent koldt vand. Sørg for at være omhyggelig med rengøringen.

Blåmuslinger kan holde sig 4 dage i køleskabet og 3 måneder i fryseren. Så saml løs!

Dampede blåmuslinger

Dampede blåmuslinger – opskrift

Man kan bruge den helt klassiske opskrift på “moules marinière”, som er blåmuslinger med fintsnittet grøntsager, krydderurter og hvidvin, men man kan også vælge at gå den asiatiske vej med vores opskrift på dampede blåmuslinger:

Du skal bruge

  • Blåmuslinger

Suppe (tom kha gai)

  • 2 fintsnittede forårsløg
  • Lidt (jordnødde)olie
  • 8 cherrytomater
  • 1 fed revet hvidløg
  • 1 fintrevet rød chili
  • 1 stang citrongræs
  • 2 cm ingefær, skrællet og revet
  • 1 dåse kokosmælk
  • 1 l hønsebouillon
  • 1 spsk fishsauce
  • Lidt limesaft

Riv hvidløg og sauter i olien. Tilsæt citrongræs, ingefær og chili og sauter under omrøring et par minutter. Hæld kokosmælk, bouillon samt fishsauce ved og lad det hele småsimre 8-10 minutter. Smag til med lime. Tilsæt forårsløg.

Dampede blåmuslinger

Kom muslingerne i en stor gryde, og kom dernæst suppen ved. Suppen skal dække ca. 1/4 af muslingerne (servér resten af suppen ved siden). Damp blåmuslingerne i suppen i ca. 10 minutter.

Pynt med krydderurter fx persille eller koriander og servér rygende hot evt. med et stykke friskbagt brød ved siden af de dampede blåmuslinger.

Velbekomme og held og lykke med de lækre dampede blåmuslinger.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 stemmer, gennemsnit: 5,00 ud af 5)
Loading...

Hold dig opdateret
Modtag Dit Landkøb's nyhedsmail med informationer om vores gårdbutikker, arrangementer, nyheder og gode tilbud.
Dit Landkøb :-)